Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een verzamelnaam voor manuele lymfedrainage eventueel gecombineerd met littekentherapie, wondverzorging, zwachtelen en lymfetaping. Oedeemtherapie wordt vaak toegepast wanneer sprake is van een vochtophoping in de huid als gevolg van een verminderde afvoer van weefselvocht dat zich in de huid tussen de cellen bevindt. Het doel van oedeemtherapie is om die overtollige vochtophoping te verwijderen en/of te verminderen. De behandeling van oedeem is afhankelijk van het soort oedeem.
Wanneer het oedeem pijnlijk is of u heeft moeite met bepaalde bewegingen, raden wij u aan om niet lang door te lopen met dit probleem. Het starten van oedeemtherapie is zeer belangrijk om verergering te voorkomen.

Wanneer starten met oedeemtherapie?

Oedeem begint vaak met zwelling en een gespannen gevoel van de huid. De klachten van oedeem kunnen zijn:

  • een vermoeid en zwaar gevoel
  • zwelling
  • beperkingen in bewegen
  • beperkingen in het dagelijks functioneren

Tevens kunnen er klachten ontstaan van de gewrichten en/of voeten. Huidafwijkingen zoals jeuk, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose (verharding van de huid) kunnen ook ontstaan bij oedeem. Een snelle en goede behandeling van oedeem is van groot belang. De huidproblemen krijgen een chronisch karakter, wanneer deze niet adequaat worden behandeld.

Algemene informatie en tips:

Gebruik van huidproducten

Een probleem dat veel gezien wordt bij oedeem is een droge, schilferende huid. Het is heel belangrijk dat u de huid dan goed verzorgt met de juiste huidproducten, zodat u uw huid soepel houdt. De kans op infecties en wondjes is bij een droge huid namelijk groter. Dit moet u zeker voorkomen. Wij adviseren u graag welke huidproducten u het beste kunt gebruiken bij oedeem.

Andere aanvullende therapieën
In sommige gevallen moet oedeemtherapie aangevuld worden met littekentherapie of wondverzorging om een zo optimaal resultaat te kunnen bereiken. Lees meer over littekentherapie en wondverzorging.

Tijdsduur totale behandeling
Behandeling d.m.v. manuele lymfdrainage en ambulante compressietherapie (zwachtelen) gaat door tot het oedeem volledig verdwenen is of binnen de behandeling het best haalbare resultaat is bereikt. Wij adviseren een intensieve start (2 à 3 behandelingen per week) voor een goed resultaat. De behandelperiode is afhankelijk van de ernst en het soort oedeem. De ernst wordt beïnvloed door de tijdsduur van het bestaande oedeem, het stadium waarin het oedeem verkeert en de uw conditie.

Vergoeding
Wat de exacte vergoedingen zijn voor oedeemtherapie is afhankelijk van de aard van het oedeem en uw zorgverzekering. In ieder geval worden de eerste 20 behandelingen altijd vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Daarna komt u in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering, mits er sprake is van een chronische indicatie. Informeer bij uw zorgverzekeraar wat uw polisvoorwaarden zijn.
Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Behandelmethoden

Oedeemtherapie bij Elysée Huidtherapie bestaat uit een combinatie van de volgende behandelingen:

Manuele lymfdrainage is een massagetechniek waarbij de vochtopname door het lymfesysteem wordt gestimuleerd door gebruik te maken van zachte pompende bewegingen. Als de huid verhard is, kunnen tijdens de massage speciale grepen (oedeem- en fibrosegrepen) worden toepast worden om deze verharding te verminderen.

Lees meer

Het gebruik van de lymfapress is een aanvulling op de manuele lymfdrainage en is dus niet een op zichzelf staande therapie. Wij gebruiken de lymfapress bij de behandeling van veneus oedeem , lymfoedeem en lipoedeem. Een behandeling met de lymfapress duurt ongeveer een half uur en is niet pijnlijk.

Lees meer

Om het effect van de manuele lymfdrainage te behouden en te bevorderen wordt het behandelde lichaamsdeel na de massage gezwachteld.

Lees meer

Elysée Huidtherapie is gespecialiseerd in het aanmeten van elastische steunkousen

Lees meer

Elysée, praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie is SEHM-gecertificeerd en erkend leverancier van therapeutische en elastische steunkousen.

 logo steunkousen