Elastische steunkousen: info en indicaties

Elysée Huidtherapie is gespecialiseerd in het aanmeten van elastische steunkousen

Wist u dat één op de drie volwassenen beenklachten zoals vochtvorming en spataderen heeft? U staat dus niet alleen. Maar hoe ontstaan deze beenklachten?
Meestal is een verstoorde bloedsomloop de boosdoener. Bij het ontstaan daarvan zijn een aantal factoren belangrijk:

  • Erfelijke aanleg: spataderen zijn vaak erfelijk. Door aangeboren zwakte van het steunweefsel van de aderen kunnen spataderen, meestal in de onderbenen, ontstaan.
  • Zwangerschap: zowel door hormonale invloeden als door een beperking van de terugstroom van het bloed in de aderen uit de benen naar het hart (door druk van de groeiende baarmoeder) ontstaan spataderen gemakkelijker tijdens de zwangerschap.
  • Beperkte lichaamsbeweging: lang staan of juist zitten werkt het ontstaan van vochtvorming en spataderen in de hand.
  • Overige factoren: spataderen kunnen ook een gevolg zijn van een ziekte zoals trombose. Doordat enkele aderen binnenin het been verstopt geraakt zijn, raken andere aderen aan de buitenkant van het been overbelast. Hierdoor zullen veel mensen die een trombosebeen hebben gehad na een aantal jaren last krijgen van spataderen. Ook andere aandoeningen van het been, zoals bijvoorbeeld operaties en ongevallen, kunnen aanleiding geven tot spataderen.

 

Therapeutische elastische kousen vormen de basis van de behandeling van beenklachten. Therapeutische elastische kousen bevorderen door middel van uitwendige druk de bloedstroom zodanig dat uw klachten niet meer terugkeren. Het is daarbij belangrijk dat de kousen zorgvuldig worden aangemeten. Welke kous voor u het beste is , hangt af van het voorschrift van de arts en welke omvangsmaten uw benen of armen hebben. Met uw persoonlijke voorkeur zal zoveel mogelijk rekening worden gehouden. Vervolgens worden uw steunkousen besteld. Meestal worden de steunkousen binnen 1 à 2 weken op de praktijk geleverd. Wij nemen dan contact met u op, zodat u de steunkousen op kunt komen halen.

Therapeutisch elastische kousen (TEK) kunnen worden aangemeten bij de volgende indicaties:

  • spataderen
  • trombose
  • lymfoedeem
  • vochtophopingen
  • rusteloze benen
  • pijnlijke, vermoeide benen
  • zwangerschap
  • een staand beroep
  • tijdens een lange auto- bus- of vliegreis om dikke enkels en voeten te voorkomen

Steunkousen worden vaak aangemeten als onderdeel van oedeemtherapie. Dit kan alleen nadat het vocht niet meer verder afneemt en als er sprake is van een stabiele situatie. De kous geeft een bepaalde druk op het aangedane gebied en zorgt ervoor dat het behaalde resultaat behouden blijft en dat er niet opnieuw vocht optreedt.

Soorten steunkousen

Vlakbrei- en rondbreikousen:

Therapeutisch elastische kousen wordt zijn ofwel vlakbrei- ofwel rondbreikousen. Vlakbrei kousen worden gebreid als een rechte lap, die wordt dichtgeklapt en aan elkaar genaaid waardoor een naad ontstaat. Rondbreikousen worden uit één stuk gebreid en hebben geen naad.

Drukklassen:

Therapeutische elastische kousen kennen vier drukklassen. Hoe hoger de drukklasse, hoe meer druk er op het been gegeven wordt. Drukklassen 2 tot en met 4 worden vergoed door de meeste verzekeraars. Deze kousen kunt u bij ons laten aanmeten.

Knie-, lange kous of panty:

Therapeutische elastische kousen zijn verkrijgbaar als kniekous, lange kous (tot in de lies) of panty.

Confectie- of maatwerk:

Afhankelijk van uw maten zullen therapeutische elastische kousen als confectie- of maatwerk worden geleverd.



logo semhElysée Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie
 is een erkend Leverancier van elastische kousen. Wij werken volgens de richtlijnen van de Stichting Erkenning Medische Hulpmiddelen (SEMH).