Tips en adviezen voor een juist gebruik en goede werking van steunkousen (belangrijk!)

Elastische kousen geven de benen en armen steun van buitenaf. De druk die de kousen geven stimuleert de terugstroming van het bloed en lymfe zodanig dat de vochtophopingen in de benen of armen verminderen of niet meer terugkeren. Beweging vergroot dit effect nog eens.

Het is belangrijk dat u de kousen elke dag draagt. Als u dat niet doet, loopt u het risico dat klachten weer toenemen en dat de omvang van de benen groter wordt in verband met vochttoename.

Als de kousen te strak zitten, kan dit leiden tot het ontstaan van drukplekken en wonden door afknelling. Daarom adviseren wij om extra voorzichtig te zijn bij diabetes. Hierbij is een matige druk beter dan te strak.
De tenen mogen uiteraard niet blijvend blauw of wit worden na het aantrekken van de kousen.
Scherpe nagels, sieraden en ruwe hielen kunnen uw kousen beschadigen. De werking en de kwaliteit van de kousen kan daardoor worden aangetast.
Trek de kous niet in een grote beweging aan, maar zorg ervoor dat de kous eerst over de hiel getrokken is en trek de kous dan stukje voor stukje omhoog. Op deze manier is de kans dat de kous kapot gaat kleiner.
Gebruik voordat u de kous aantrekt geen bodylotion of vette crèmes. Deze tasten de elastische vezels van de kous aan. Als u erg droge benen heeft, smeer deze dan 's avonds in nadat u de kousen heeft uitgetrokken.

Onderhoud:

Bij aflevering ontvangt u informatie over de wasvoorschriften. De kousen dienen minimaal één keer per week te worden gewassen, met een daarvoor geschikt wasmiddel. Er is een speciaal wasmiddel dat zeer zuinig is in gebruik. Dit wasmiddel is bij ons verkrijgbaar (€ 4,25). Na het wassen door een handdoek rollen, niet wringen. Niet drogen bij een warmtebron (radiator of kachel) of in de zon leggen. Het is aan te bevelen uw kousen niet in contact te brengen met vette zalven. Tevens dient u de aanwijzingen van de fabrikant zorgvuldig op te volgen.


Wanneer moet u stoppen met het dragen van steunkousen?

  • Als er sprake is van een allergie op het materiaal van de kousen.
  • Als er sprake is van een wond op het been of de voet. In dit geval zal er over worden gegaan op wondverzorging in combinatie met zwachtelen.
  • Als er sprake is van vochttoename, waardoor de kous niet meer past.
  • Als regel geldt sowieso: bij twijfel of vragen... neemt u dan contact op!


logo semhElysée Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie
 is een erkend Leverancier van elastische kousen. Wij werken volgens de richtlijnen van de Stichting Erkenning Medische Hulpmiddelen (SEMH).